Kıbrıs Turizmi ile ilgili güncel haberleri bulabileceğiniz bir gezi / seyahat / Otel sitesi..

Sayfa Adresi : https://www.turizmkibris.com/haber-detay/282_gunubirlik-kiralamaya-basit-konaklama-belgesi-veri

TÜRKİYE

Tümü

Günübirlik' kiralamaya 'Basit Konaklama Belgesi’ verilecek

(1 Yil, 8 Ay önce) 0 Yorum
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Rıza Perçin, 6 aydan kısa konaklamaların turizm faaliyeti kapsamına girdiğini belirterek, bu tip kiralamaların sadece şirket olarak yapılacağını ve 'Basit Konaklama Belgesi'yle resmiyet altına alınacağını söyledi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Rıza Perçin, 6 aydan kısa konaklamaların turizm faaliyeti kapsamına girdiğini belirterek, bu tip kiralamaların sadece şirket olarak yapılacağını ve 'Basit Konaklama Belgesi'yle resmiyet altına alınacağını söyledi.

Perçin, "Bütün tesislerde, tiny house'larda, 1-2 odalı yerler için bile 'Basit Konaklama Belgesi' çıkmıştı. Aynı şekilde ticari amaçlı kullanım varsa bu şekilde belgelerle yapılabilir. Bakanlığımız da bunun üzerine bir çalışma yapıyor. 6 aydan kısa kiralamalar bir turizm faaliyetidir. İnsanlar geliyor buraya, 20-30 gün ailesiyle konaklıyor. Burada bir turizm hareketinden bahsediyoruz. Bunun pazarlamasını da sadece TÜRSAB üyesi acentalar yapabilir. Basit konaklama belgesiyle buraları resmiyet altına alacaklar. Mesela benim 3 dairem var, ben buraları kiralıyorum ve turist getiriyorum; aynı otellerde olduğu gibi emniyete 'Bende bu kişiler konaklıyor' diye hem bildirim yapacak hem resmiyete kavuşturacak, fatura kesecek.

ŞİRKET OLARAK KİRALAYACAK, VERGİSİNİ VERECEK

Bir dairenizi bu şekilde kiraya vereceğiniz zaman 'Basit Konaklama Belgesi' ile orayı resmiyet altına alacaksınız. Kim kiralıyorsa şahıs değil, şirket olarak kiralayacak, vergisini devlete verecek. Kim kalıyorsa emniyet bunu görecek. Devlet 1972'de demiş ki bu turizm pazarlama işini turizm acentaları yapabilir. Büyük siteler var, 100 dairenin 30'u yabancıların. Yabancı burada oturuyor mu, oturmuyor, yer kiralıyor. Sürekli yeni insanlar gelip gidiyor. Bunların denetlenmesi lazım" diye konuştu.

8 MİLYONUN ÜSTÜNDE TURİST GELMİŞ, 1.5 MİLYONUNU GÖREMİYORUZ

Habertürk’ten Ahmet Hamdi Girgin'in haberine göre, Kayıt dışı turizm faaliyetlerinin büyüklüğünü rakamlarla anlatan Perçin, "8 milyon 200 bin kişi geldi şu ana kadar, biz 1.5 milyonunu göremiyoruz. Nerede bu insanlar, dediğimiz yerlerde. Bazıları direkt uçuş olmadığından burayı aktarma için kullanmışlar ama bu ancak 1.5 milyonun yüzde 10'udur. Bu kayıtsız konaklama yerlerinde yüzde 15 ila yüzde 20 arasında resmi olmayan bir konaklama gerçekleştirmişler" dedi.

WHATSAPP, FACEBOOK AĞLARIYLA PAZARLAMA YAPIP TUR SATIYORLAR

Perçin, bu tip konaklamalar için WhatsApp ve Facebook gibi sosyal medya mecralarında ağlar kurulduğunu ve pazarlamanın bu şekilde yaptığını söylerken, "Bunu nasıl pazarlamışlar? Airbnb dışında Rusya ve Ukrayna dillerini konuşan kişilerin kendi aralarında kurdukları WhatsApp, Facebook ağları ve kendi yazılımlarıyla yurt dışına bu yerleri pazarlıyorlar. Biz bunu kontrol altına alamıyoruz. Villa kiralamayla başladı aslında bu 3 yıl önce. Bunun resmiyet kavuşması gerektiği, villa da olsa bunları sadece seyahat acentelerinin yapması gerektiği konusunda bastırmıştık. Emlakçı da yapıyor, acenta da yapıyor, etraftaki bir manav bile ev kiralıyor. Sorun olacağını 3-4 yıl önce söylemiştik. Türkiye'ye bu şekilde de olsa turist gelmesi kötü değil tabii ki ama bir organizasyonla gelse misafir, örneğin 300 dolar bırakacağı yerde, evde 100 dolar bırakıyor Türkiye'ye. Bu hedeflediğimiz girdiden sapmamıza neden oluyor" dedi.

TÜRKİYE ADINA KÖTÜ BİR ALGI OLUŞUYOR

Rıza Perçin, kayıt dışı konaklamayla Türkiye'ye gelen turistlerin yaşadıkları kötü tecrübelerin ülkenin imajını da zedelediğini belirterek, "Bu yıl geçti diyelim ama seneye kesinlikle bu kişilerin turizm faaliyeti yapmaması gerekiyor. Bunlar tur bile satıyor. Kanun diyor ki; turizm pazarlamasını sadece Seyahat Acentası Birliği üyesi acentalar yapar. Bir turist sorun yaşadığı zaman biz sigortasını yapıyoruz, mesuliyetini kabul ediyoruz. Kayıt dışı olunca böyle olmuyor. Sorun yaşayıp gittiği zaman, nerede sorun yaşadın denilince, Türkiye'de yaşadım diyor. Bu Türkiye adına kötü bir algı yaratıyor. Ülke adında kötü yönde etkisi oluyor" ifadelerini kullandı.

'Günübirlik' kiralama yapan kişilerin tespitinde siber suçlarla mücadele ekibinin de rol alması gerektiğini sözlerine ekleyen Perçin, "Biz, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleriyle, Emniyet ile birlikte yoğun bir şekilde bunların saptanması için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu tabii ki yeterli değil. Önümüzdeki dönemde yazılımla, siber suçlarla birlikte daha çok üzerine gidilmeli. Caydırıcı cezalarla, bunun sonunda sınır dışı ihraca varana kadar cezalarla bunların önüne geçilebilir. Şimdi adama ceza yazılıyor, adam turdan 30 bin lira kazanıyor, 3 bin lira ceza öderim, 27 bin lira kazanırım, yine kazanırım diyor. Aracını trafikten men, yabancı ülke vatandaşıysa ülkeden ihraca kadar cezalar verilirse bu işler sona erer" dedi.

Antalya'da konut kiralarının artışının da bu işletmelere bağlayan Perçin, "2+1 ev Antalya'da 30 bin lira. Buraya bir memur gelirken 'ben ne yapacağım' diyor? Ben 20 bin lira maaş alıyorum, nasıl ödeyeceğim diyor. Bu fahiş kiraların sebebi de bu sistemdir. Bu sistem engellenirse kiralar 5 ila 12 bin lira rayına oturur. Yüzde 100, yüzde 200 fazla kiralar ödeniyor. Çünkü 10 bin liraya memura mı verecek ev sahibi, 30 bin liradan 1 yıllık peşin ödeyene mi verecek? Bu sistemi çökerterek kiralarda da düşüş yaşayabiliriz" dedi.

Hashtag : türkiyebelge,

YORUMLAR

Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!

YORUM YAZ

ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.