Barselona'da hızla artan konut maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan tartışmalı bir hamleyle turistlerin kentte daire kiralaması yasaklanacak. Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Belediye Başkanı, Airbnb ve Homeaway gibi platformlarda listelenen 10 binden fazla tatil evinin 2028'den itibaren kent sakinlerinin kullanımına sunulacağını söyledi.
Belediye Başkanı Jaume Collboni, gözde tatil beldesinde ev kiralama fiyatlarının son 10 yılda yüzde 68 fırladığını, mülk sahibi olmanın maliyetininse yüzde 38 yükseldiğini iddia etti. "Barselona'nın en büyük sorunu olduğuna inandığımız şeyle yüzleşiyoruz. Daha fazla konut arzına ihtiyaç var ve bugün sunduğumuz önlemler daha fazla arz sağlamak için" dedi.
Hükümet 2016'dan bu yana 9 bin 700 yasadışı turistik dairenin kapatılmasını emretti
Collboni'ye muhalif olanlar onu mülkiyet haklarını baltalamakla suçladı ve bu hareketin Venezuela'daki radikal sol rejimin yaptıklarına benzediğini iddia etti. Barselona Turist Apartmanları Birliği, değişikliğin dairelerin turistlere yasadışı yollarla kiralanmasına yol açacağını söyledi ve bu kanunun belediye başkanının konut politikasındaki başarısızlığını "maskelediğini" iddia etti.
Collboni'nin açıklamasına tepki gösteren bazı sol görüşlü meclis üyeleri, 2028'in halihazırda şehri terk etmek zorunda kaldıklarını söyledikleri insanlar için çok uzak bir gelecek olduğunu belirtti. Janet Sanz, "2028'e kadar bekleyebilir miyiz?" diye sordu.
Kitle turizminin etkilerini protesto ediyor
Barselona hükümeti, yasak yürürlüğe girdiğinde olası yasadışı turist apartmanlarını tespit etmek için "güçlü" denetim rejimini sürdüreceğini açıkladı. Hükümet 2016'dan bu yana 9 bin 700 yasadışı turistik dairenin kapatılmasını emretti ve yaklaşık 3 bin 500 daire kent sakinleri için birincil konut haline getirildi. Son rakamlara göre Barselona'daki turistik konaklama yerleri ve oteller 2022'de 9,7 milyon turist ağırladı ve toplamda 29,8 milyon geceleme kaydedildi.
Son aylarda Kanarya Adaları da dahil İspanya'nın bazı bölgelerinde binlerce kişi, çevreye zarar verdiğini ve yerel halkı yerinden ettiğini öne sürdükleri kitle turizminin etkilerini protesto ediyor. Haziranda binlerce kişi kitle turizmini ve "kitleselleşme" diye adlandırılan aşırı kalabalığı protesto etmek için Balear Adaları'nda sokaklara döküldü.
Palma de Mallorca'daki protestoyu organize eden bir kolektiften Carme Reines, şunları söyledi:
"Yetkililerden burada 5 yıldan fazla yaşamamış kişilerin mülk satın almasını engellemesini ve tatil amaçlı konaklama yerlerine daha fazla denetim getirmesini istiyoruz." Mallorca'da emlakçılık yapan Javier Carbonell ise, şunları ekledi: "Daha az kitle turizmi ve daha sürdürülebilir turizm istiyoruz."
İspanya Ulusal Polis Sözcüsü, Mallorca'daki protestoya yaklaşık 10 bin kişinin katıldığını, Minorka'da ise birkaç yüz kişinin yürüdüğünü söyledi.